Diabetes
Diabetes door ongezond leven?
- Krijg je diabetes door te veel suiker te eten?
- Of zit het net iets ingewikkelder in elkaar?
Je eetgewoonten en je levensstijl hebben een grote invloed op je risico om suikerziekte te krijgen. Dat geldt niet voor alle types diabetes.
Diabetes type 1
Ontwikkelt zich op jonge leeftijd door een stoornis in de cellen die insuline produceren. Het ontstaan van diabetes type 1 heb je zelf niet in de had.
Diabetes type 2
De zogenaamde ouderdomsdiabetes, wordt bepaald door erfelijke aanleg en door je leeftijd, maar voor een groot deel ook door je eigen levensstijl.
Wat met terugbetaling en vergoedingen?
Dat je van te veel suiker diabetes krijgt, is wel erg kort door de bocht. De kans op diabetes verhoogt als je een te grote vetreserve hebt en te veel kilocalorieën opneemt. De pancreas kan de te grote aanvoer niet meer aan en raakt na verloop van tijd uitgeput. Hoe vermijd je dat? Zorg ervoor dat je minder buikvet opslaat. Dan kan door gezonder te gaan leven: minder vet en suiker eten, meer vezels opnemen in je voeding en meer bewegen. Je hoeft daarvoor trouwens niet intensief te sporten. Drie keer per week een kwartier tot een half uur wandelen kan je risico op diabetes al aanzienlijk verminderen. Iemand die een jaar lang op zijn voeding let, licht afvalt (ongeveer 5 procent van het lichaamsgewicht) en meer beweegt, ziet zijn risico op diabetes met maar liefst vijftig procent dalen. Een extra inspanning is dus zeker de moeite waard.
Epidemie diabetes nog te stoppen?
In 2011 leden 542.000 mensen aan diabetes, één Belg op de twintig. In 2001 waren dat er 319.000. De stijging van het aantal diabetespatiënten zie je in alle leeftijdsgroepen, ook bij kinderen en jongeren. Ze is zelfs het sterkst bij kinderen tussen 7 en 12 jaar. Al meer dan 10.000 kinderen en jongeren tot 25 jaar lijden aan de ziekte. Diabetes blijft hoofdzakelijk voorkomen bij ouderen. 91 procent van de diabetici is ouder dan 45 jaar.
Overschakelen
Elk jaar neemt het aantal diabetespatiënten toe met iets meer dan 5 procent. Als deze trend zich doorzet, lijden tegen 2030 bijna 1 miljoen mensen aan de ziekte. Als we niet massaal een switch maken naar een gezonde levensstijl, neemt deze welvaartsziekte meer en meer epidemische vormen aan. Diabetes kan na verloop van tijd een aanzienlijk effect op de levenskwaliteit hebben. Hart- en vaatziekten, nierproblemen en verzwering aan de voeten zijn mogelijke complicaties. Ook oogaandoeningen zijn een gevolg. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid.
Overgewicht
De exacte oorzaak van diabetes is niet gekend. Erfelijkheid en hogere leeftijd hebben invloed. Die factoren heb je niet in de hand. Ook overgewicht speelt een rol en daar kun je vaak wel iets aan doen. Uit de meest recente statistieken van de Vlaamse overheid blijkt dat 44 procent van de volwassenen te zwaar is.
Voeding en beweging
We moeten meer bewegen en gezonder eten.