Scrol naar boven | Privacy

Diabetes

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Diabetes door ongezond leven? 

  • Krijg je diabetes door te veel suiker te eten? 
  • Of zit het net iets ingewikkelder in elkaar?

Je eetgewoonten en je levensstijl hebben een grote invloed op je risico om suikerziekte te krijgen. Dat geldt niet voor alle types diabetes.

Diabetes type 1

Ontwikkelt zich op jonge leeftijd door een stoornis in de cellen die insuline produceren. Het ontstaan van diabetes type 1 heb je zelf niet in de had.

Diabetes type 2

De zogenaamde ouderdomsdiabetes, wordt bepaald door erfelijke aanleg en door je leeftijd, maar voor een groot deel ook door je eigen levensstijl.


Wat met terugbetaling en vergoedingen?

Dat je van te veel suiker diabetes krijgt, is wel erg kort door de bocht. De kans op diabetes verhoogt als je een te grote vetreserve hebt en te veel kilocalorieën opneemt. De pancreas kan de te grote aanvoer niet meer aan en raakt na verloop van tijd uitgeput. Hoe vermijd je dat? Zorg ervoor dat je minder buikvet opslaat. Dan kan door gezonder te gaan leven: minder vet en suiker eten, meer vezels opnemen in je voeding en meer bewegen. Je hoeft daarvoor trouwens niet intensief te sporten. Drie keer per week een kwartier tot een half uur wandelen kan je risico op diabetes al aanzienlijk verminderen. Iemand die een jaar lang op zijn voeding let, licht afvalt (ongeveer 5 procent van het lichaamsgewicht) en meer beweegt, ziet zijn risico op diabetes met maar liefst vijftig procent dalen. Een extra inspanning is dus zeker de moeite waard.


Epidemie diabetes nog te stoppen?

In 2011 leden 542.000 mensen aan diabetes, één Belg op de twintig. In 2001 waren dat er 319.000. De stijging van het aantal diabetespatiënten zie je in alle leeftijdsgroepen, ook bij kinderen en jongeren. Ze is zelfs het sterkst bij kinderen tussen 7 en 12 jaar. Al meer dan 10.000 kinderen en jongeren tot 25 jaar lijden aan de ziekte. Diabetes blijft hoofdzakelijk voorkomen bij ouderen. 91 procent van de diabetici is ouder dan 45 jaar.

Overschakelen

Elk jaar neemt het aantal diabetespatiënten toe met iets meer dan 5 procent. Als deze trend zich doorzet, lijden tegen 2030 bijna 1 miljoen mensen aan de ziekte. Als we niet massaal een switch maken naar een gezonde levensstijl, neemt deze welvaartsziekte meer en meer epidemische vormen aan. Diabetes kan na verloop van tijd een aanzienlijk effect op de levenskwaliteit hebben. Hart- en vaatziekten, nierproblemen en verzwering aan de voeten zijn mogelijke complicaties. Ook oogaandoeningen zijn een gevolg. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Overgewicht

De exacte oorzaak van diabetes is niet gekend. Erfelijkheid en hogere leeftijd hebben invloed. Die factoren heb je niet in de hand. Ook overgewicht speelt een rol en daar kun je vaak wel iets aan doen. Uit de meest recente statistieken van de Vlaamse overheid blijkt dat 44 procent van de volwassenen te zwaar is.

Voeding en beweging

We moeten meer bewegen en gezonder eten.

Consultaties

Chloé De Windt
Emilie Smet


Bachelor in Podologie 

Zwaanaardestraat 169 - 9112 Sinaai-Waas

Meersstraat 10 - 9185 Wachtebeke

 + 32 0474 74 73 31

Ondernemingsnummer: 0837-787-515

RIZIV: 5-70290-70-701

Een consultatie begint altijd met een uitgebreid gesprek over de specifieke klachten van de patiënt (anamnese). Er wordt niet enkel naar de huidige problemen gevraagd, maar ook naar het verleden van de patiënt. Soms kan een letsel van jaren geleden nog altijd klachten veroorzaken.

Na het gesprek worden de schoenen van de patiënt geïnspecteerd. Vervolgens gebeurt er een grondig onderzoek van de voeten en de onderste ledematen. Indien nodig ook met dynamische metingen. Op die manier kan er nog beter geanalyseerd worden wat er precies verkeerd gaat.

Bij een podoloog komt men niet enkel terecht voor het biomechanische aspect. Deze kan ook kleine aspecten behandelen: zoals een ingegroeide nagel, likdoorn/eksteroog, advies i.v.m. nagel- en huidaandoeningen, schoenadvies, correctie of protectie van teendeformaties .....

 

Zwaanaardestraat 169 - 9112 Sinaai-Waas


Afdrukken
icon

Meersstraat 10 - 9185 Wachtebeke


 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken
icon

Denk je dat ik als podoloog je kan helpen?

Verlies geen kostbare tijd, vul het formulier in en zo word je meteen goed geholpen.

Voorkeur praktijk
Telefonisch gecontacteerd worden?

podoloog help

Meebrengen?

Je huidige schoenen, ook eventueel werkschoenen, wandelschoenen, sportschoenen ....

Je zolen (ook de oude zolen)

Verslagen (RX, echo, MRI, botscan, kinesist, voorschrift huisarts, ..)

Bij diabetici met ‘voortraject zorgmodel’ (vroegere diabetespas) of ‘zorgtraject’ - een voorschrift van huisarts

BVP

Podoloog Chloé De Windt is lid van de Belgische vereniging van podologen

 logo bfp